“Omnipotența statului” (non IT)

 

“Lipsa aproape absolută de legi scrise în evul mediu ne dovedește o stare de deplină sănătate a statului. El n-avea nevoie de rețete scrise, de advocați pentru a trăi.

Așadar  ceea ce-a făcut progres în România nu e libertatea, nu e principiul autonomie locale, nu e funcționarea liberă a părților pentru prosperitatea întregului, ci egalitatea și omnipotența statului. Statul e atît de omnipotent în România încît totul atîrnă de la centru, pînă și numirea unui primar de comună rurală. Spună-ni-se dacă în timpul vechi se mai întîmpla ca un consiliu comunal, vornicul și paznicii, șoltuzul și pîrgarii să fie în bătaia decretelor ministeriale de dizolvare și numire?(….) Căci dîndu-se omnipotența aceasta ca jucărie în mîna unui partid, fără ca domnul să-și exercite controlul asupra lui, atunci se întîmplă lucruri ca concesia de la Stroussberg, împrumuturi de milioane netrecute în socoteli, ca cele 8 milioane ale Rusiei, ridicarea cheltuielilor bugetare cu 34 la sută, decorarea cu medalii și ordine a lui Nichipercea și a egalilor săi, numirea unor advocați de mîna a doua în directorate unde se cer vaste cunoștințe tecnice și mecanice, spoliarea tezaurului public prin crearea de lefuri fabuloase în folosul patrioților de meserie, c-un cuvînt statul omnipotent devine o jucărie în mîna demagogilor, iar poporul se zbate fără putere, jumulit și esploatat într-un mod neomenos de către o tagmă de oameni fără merit, fără știință, fără caracter, fără patrie chiar” –

 MIHAI EMINESCU, 26 iulie 1880, în “Eminescu: sens, timp şi devenire istorică" volum îngrijit de Gh. Buzatu, St. Lemny, I. Saizu, Ed. Univ. A. I.Cuza, Iaşi 1988.

5 gânduri despre ““Omnipotența statului” (non IT)

 1. am intrat din greseala aici. Este cumva acesta un blog personal, sau un blog de citate? Scrie si matale ceva din mintea matale, sa vedem ce stii, sa vedem cum scrii. Cine spunea ca profesorii de la facultate nu stiu sa faca altceva decat sa copie de peste tot citate…pe care le baga in cartile lor. Si uite asa se nasc Eminentii scriitori – profesori.

  Din pct meu de vedere, din ce-am rasfoit aici pe blog, stau de vb cu un om prea putin citit… numai copy/paste dintr-o groaza de carti. Daca as sta de vb cu matale, as asculta si as zambi din politete. Din pct de vedere al cunostintelor, repet,… necitit… un copiator xerox.

  Esti mataluta cumva profesor la Cuza? …se vede 😉

  Apreciază

  • Dragul meu “Ali Ba Ba”

   În primul rind trebuie să clarific întîrzierea publicării comentariului tău: a fost etichetat ca “spam”….

   De obicei nu răspund vitejilor ce se ascund după fusta anonimatului de frica să nu li se vadă acneea…. Pentru că există riscul ca răspunsul să fie interpretat de cel în cauză drept justificare. Iar eu nu am a mă justifica în faţa lui “nimeni”. E plin Internetul de astfel de “moralişti”. La capitolul “luminează-ţi faţa”, le dispare tuturor demnitatea, rămînînd doar limbajul din care transpare lipsa de cultură şi educaţie.

   Cred că ajungi cam des “din greşeală” pe acest blog. Şi pentru un anonim ajuns “din greşeală” îmi acorzi prea multă importanţă. …..Este doar un “blog”. Ce înseamnă blog şi ce poate conţine un blog, nu sînt în măsură să îţi explic, ca rezultat al “necitirii”….Pot să îţi spun ce semnificaţie are pentru mine: un loc al schimbului de idei, de opinii.

   Dacă, din ce ai “răsfoit” ţi-ai format deja o părere, este posibil să ai o foarte bună capacitate de selecţie.
   Corect însă se spune/scrie “copiază”. “CÓPIE” se referă la altceva decît la acţiunea de “a copia”. Trecînd peste această greşeală de exprimare, trebuie însă să remarci că, spre deosebire de alţii, ştiu măcar să pun ghilimele…aşa cum tu ştii să foloseşti “smiley”.

   Îţi mulţumesc pentru efortul depus de a răsfoi scrierile mele de pe blog. Sînt conştient că nu reuşesc să transmit întotdeauna mesajul dorit. Asta şi din cauza unei realităţi: în comunicare, înţelesul este dat cam 1/3 de vorbe, 1/3 de intonaţie şi 1/3 de limbajul informal. Prin urmare trebuie ceva efort şi dispoziţie de interpretare nu numai din partea celui ce scrie ci şi din partea cititorului.

   Caut să învăţ de la orice om, cu atît mai mult cînd e vorba de a primi “zîmbete”. Prin urmare curajosule, eşti oricînd invitatul meu, dacă eşti dispus să mă asculţi şi la schimb să oferi un zîmbet…..

   Pentru aruncat cu roşii se poate folosi adresa de mail. E păcat să ne vărsăm pseudosubtilităţile după vorbele lui Eminescu. Fie ele puse, on line, de un om prea puţin citit ca mine….. Pentru că nu despre persoana mea doresc a scrie pe acest blog.

   Cu mulţumiri pentru atenţie, al “matale”.

   Apreciază

 2. Pingback: Tweets that mention “Omnipotența statului” (non IT) « -- Topsy.com

 3. Ali Baby, hai ca-ti traducem si tie; acum e ca si acum 130 ani daca nu ti-ai dat seama. Ideea e ca am cam batut pasul pe loc atata vreme, continuam sa repetam aceleasi greseli, chiar si tu!!

  Ce ar trebui sa te framante e ce sanse avem sa schimbam ceva daca Eminescu nu a reusit nimic la vremea lui!!

  Apreciază

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.