La pescuit. Cum și unde……

 

În ultimele postări mi-am manifestat o mică deziluzie legată de ce s-a întîmplat în lumea ITIL. Nu și ITSM, pentru că acest univers nu poate fi limitat doar la ITIL.

Printre frămîntările mele din SM se numără palpitanta strategie. Cu subiectivismul caracteristic fiecăruia dintre noi, recunosc că ceea ce scrie în manualul de SS nu prea mă mulțumește. Este frumos, este foarte academic, dar în acelaşi timp foarte ambiguu pentru că sînt rezumate în cîteva paragrafe cărți întregi. Multe lucruri de acolo se învață în primii ani în facultățile de economie cînd se face referire la Porter, Mintzberg (cel care face vorbire şi despre declinul planificării strategice) etc. Sînt de acord însă că:

“ A multi-disciplinary approach is required to answer such questions. Technical knowledge of IT is necessary but not sufficient. The guidance is pollinated with knowledge from the disciplines such as operations management, marketing, finance, information systems, organizational, development, systems dynamics, and industrial engineering.” SS – pg. 10

Strategiile, dacă ne uităm la istorie și la toate celelalte domenii, înseamnă în primul rînd leadership. Scrierile din ITIL se concentrează în primul rînd pe operațional. Aspectele strategice sînt discutate după cum spuneam într-o singură carte mai mult prin prisma a ce implică o strategie.

Îmi place să merg la pescuit, deși în ultimii ani îmi permit luxul ăsta doar vara. Să înveți să pescuiești nu e mare lucru. Este operațional. UNDE mergi la pescuit….e strategicul. Altfel spus, de la idee pînă la punerea în practică este ceva drum de parcurs. În accepţiunea mea, punctul de pornire în formularea strategiei SM trebuie să fie stabilirea clară a următorului lucru: tehnologia din organizaţie este un facilitator pentru obţinerea valorii sau este un determinat al acesteia?

Mai departe, cred că trebuie să acceptăm, dincolo de ce se scrie prin cărţi, că într-o lume în continuă schimbare, nu prea exista sisteme programabile prin care să ştim dinainte, pe baza informaţiilor din trecut, cine şi de ce are nevoie în viitor. Singurele lucruri care contează cu adevărat pentru o companie sînt produsele şi/sau serviciile cumpărate de clienţi. IT-ul, luat singular, nu va putea niciodată să asigure avantaj competitiv. Pentru că accesul la informații, în aceste vremuri, este la dispoziția oricărei organizații.

O lectură pentru zilele toride: The execution premium: linking strategy to operations for competitive advantage, Robert S. Kaplan, David P. Norton, Harvard Business Press, 2008.

Un scurt rezumat

27 de gânduri despre “La pescuit. Cum și unde……

  1. Ei na. Uite că unii sînt mai în urmă. Boardul a spus că vrea: comunicare mai bună intradepartamentală, feed back de la clienţi, timp de răspuns mai scurt la probleme, dashboard-uri, platformă de comunicare între toţi angajaţii, şi între angajaţii cheie şi clienţi/companii client de fapt…..

    Boardul încă nu ştia ce este ăla „intranet”. Boardul ştia că ar putea să cîştige nişte bani în plus dacă aşa ceva ar exista.

    Apreciază

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.