În practică, diferenţa dintre teorie şi practică este mai mare decît diferenţa dintre teorie şi practică, în teorie.

 

PROBLEMĂ

 

Se dă următorul enunţ:

 

 

“apetit la risc – nivelul de risc pe care instituţia de credit este dispusă să îl accepte”  BNR Regulament nr. 18 din 17.sep.2009 

În limba engleză:

“Risk appetite—The broad-based amount of risk a company or other entity is willing to accept in pursuit of its mission (or vision)”  THE RISK IT PRACTITIONER GUIDE (se regăseşete şi în COSO ERM şi în Basel II)

Se cere să se precizeze cum va fi evaluat apetitul la risc:

a) cu luarea în calcul a controalelor existente

b) fără a ţine cont de controalele existente

c) nu contează cum va fi evaluat riscul

Bibliografie facultativă:

1, 2, 3 sau google….

4 gânduri despre “În practică, diferenţa dintre teorie şi practică este mai mare decît diferenţa dintre teorie şi practică, în teorie.

  1. Nu sunt vreun expert in risc, dar, dupa parerea mea, atunci cand se stabileste apetitul de risc, nu prea au de-a face controalele. Risk appetite se stabileste independent de controale si are legatura cu strategia de business. Dupa stabilirea apetitului si dupa identificarea riscurilor, se aplica controale pentru a aduce nivelorile de risc sub apetit. (asta daca privim numai din perspectiva negativa)

    Singurul moment in care se poate modifica apetitul la care ma pot gandi e acela in care se modifica strategia de buiness.

    Apreciază

    • Încă nu îmi exprim opinia, dar mai ridic niște semne de întrebare.

      Corect este ca mai întîi să identifici riscurile și mai apoi stabilești apetitul. Atunci cînd identifici riscurile, ce criterii se vor folosi? Cum pui în acord strategia de business cu riscurile identificate în mod individual? Poți stabili apetitul la risc dacă nu cunoști la ce te expui?

      Apreciază

  2. Apetitul la risc trebuie stabilit in concordanta cu strategia. O companie de R&D va avea un apetit destul de ridicat, pe cand una de BPO de exemplu, destul de scazut. Probabil ca nu se poate face o delimitare clara in timp intre stabilirea apetitului si identificarea riscurilor DAR, riscurile nu trebuie neaparat sa aiba o influenta asupra apetitului, ci strategia. Daca am un risc destul de important nu imi modific apetitul in functie de el, ci aplic controale.

    Apreciază

Mulţumesc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.