Lungul drum al facerii de nimic. Cultura indeciziei

Input:  dendrite

Output: axoni

Procesare: soma

Imaginea asta poate prezenta o structură mai mult sau mai puțin complexă. Important însă este faptul că pot să apară conexiuni noi. Nu din nimic ci doar dacă se “procesează” multă informaţie.

Mai mulţi axoni lucrează la aceeaşi sarcină în timp ce unii sînt “dedicaţi”…

Se poate asemăna structura asta cu viaţa unei organizaţii? Este acelaşi model, la bază, pentru obţinerea “cunoaşterii” şi a “înţelepciunii”? Ar trebui informaţia să circule altfel decît maniera clasică, structurată?

Una peste alta, este vorba de cooperare, de “dialog”, de schimb de informaţii. Care este legătura dintre titlu şi restul scrierilor mele (“SF”-uri…cum ar spune unii).

Aproape întreaga viaţă a unei organizaţii este un “change”, continuu. Dialogul poate scoate la iveală idei disparate dar care puse împreună dau coerenţă; elimină tensiunile interne etc. Conduc la “viziune”. Poate mai bună.

Decît să greşim, mai bine nu facem nimic. Sindromul baciului moldoven din Mioriţa. Şi căutăm justificări pentru indeciziile “luate”. Altfel spus, facem management de riscuri şi credem că eliminăm riscuri cînd de fapt, de multe ori, se asumă riscuri inutile.

2 gânduri despre “Lungul drum al facerii de nimic. Cultura indeciziei

  1. Suntem departe…nu noi, oamenii, ci organizatiile. Vorbesc aici din punct de vedere al unui subiect des mediatizat: knowledge management (lucrurile stau foarte usor pe hartie). Cultura organizationala…la nivel corporate… inca nu ne permite sa ajungem la a face kw mgmt cum trebuie. Daca ai 10-20 de angajati, e usor…iesi des la o bere./vin/apa plata.

    Apreciază

    • Domeniul asta mare al sistemelor informationale, inca nu poate fi numit stiinta. Prin urmare cam nimic din ce se circumscrie nu este stiinta in adevaratul sens al cuvintului. Cu ceva ironie afirm ca de multe ori, din mediul academic rasar concepte noi, greu validate in practica, dar care prind. Next big thing…..
      Putine sint organizatiile ce isi pun de acord obiective pe teremen lung cu problemele vietii de zi cu zi…De obicei ce se vede in PL este mult mai important…Mai degraba ACUM decit ATUNCI, mai degraba AICI decit ACOLO, mai degraba EU decit EI…..Dar tehnologia nu inseamna doar tehnologie….
      De multe ori, de prea multe ori se uita ca in spatele oricarei masini sta un om.
      Cred ca berea/vinul/apa plata isi au rolul lor. Citeodata decisiv……Mai ales daca afara sint 34 de grade….

      Apreciază

Mulţumesc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.