Strategie: un cuvînt fără de înțeles pentru conducători… Dar Supercomputing?

Subtitlu: Ţara ne vrea proşti!

Tocmai ce am văzut la TV o ştire cu o şcoală unde clasele erau cîrpite cu lut (este un amestec de baligă de cal şi pămînt nisipos)…Cu siguranţă face parte din excepţii……

Cu ani în urmă, cînd citeam primele cărți despre audit, aflam despre relația strategie IT – cheltuirea banilor. Era (nu am verificat pentru 2010) și o întrebare în materialele de pregătire pentru CISA: ce riscuri apar dacă într-o organizație nu există o strategie pentru IT? Răspunsul: banii se cheltuie după ureche, fără nici o fundamentare.

Revenind în minunata noastră realitate, regăsim în presa ultimului an o mulțime de exemple despre cum zeci de milioane de euro au fost cheltuiți pe “informatizare”  dar rezultatele nu se văd. Nu mă interesează cine, ce , cît!  La cîțî bani s-au cheltuit mă mir că nu trăiesc deja experințele din Matrix….

Mi-ar fi plăcut ca, atunci cînd mă duc la ghişeele de la finanţele publice locale să nu mă plimb pe la trei tanti ca să obţin un certificat constatator şi să plătesc nişte bani. Mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să dovedesc eu medicului de familie că angajatorul meu plăteşte contribuţiile pentru sănătate. Mi-ar fi plăcut ca, tot ce înseamnă informaţie pe care statul o doreşte, statul să fie capabil să şi-o obţină: introduci o dată în sistem şi foloseşti de cîte ori ai nevoie. Asta am învăţat acum mai bine de 15 ani în facultate. Sisteme distribuite, baze de date distribuite….Şi acum caut răspuns la întrebarea: de ce trebuie să completez pe formularele oficiale atît CNP cît şi data, luna, anul naşterii….? De ce tebuie să completez informații care, de cele mai multe ori, există? Unde se arhivează atîtea copii după CI?

Întrebări retorice, luat de val….rupt de realitate…..

Învăţăm din cărţi că un plan strategic presupune un orizont de timp de 3-5 ani! Că strategia ar trebui să se concentreze pe acele procese ce au tangenţă cu nevoile clienţilor. Definiţiile academice leagă strategia de optimizarea rezultatelor financiare. Strategia este un CONTROL! Dacă în cazul firmelor private fiecare îşi face strategia după cum crede de cuviinţă, în cazul instituţiilor statului (fie că sînt centralizate sau nu) CINEVA ar fi trebuit să gîndească o astfel de strategie! Dar nu poveştile de există pe siturile unora sau altora! MCSI ?

În cîte din instituţile statului ştie IT-ul ce are de făcut? IT steering/strategy committee? Povești din COBIT/ITIL…..Avem, pe hîrtie suficiente strategii. Dar a avea strategie, a stabili obiective strategice fără a planifica și cuantifica/defini obiectivele este frecție la un picior de lemn. Pierdere de timp.

Există în instituțiile statului oameni instruiți…. Îi vedem în media că sînt chiar supărați atunci cînd li se pun la îndoială competențele….Mi-aș fi dorit să văd/aud cum acești oameni fac vorbire de balanced scorecard ori de cîte ori folosesc pompos cuvîntul “strategie”. Dar asta ar fi presupus bugetarea pe proiecte şi nu pe instituţii. Şi dacă bugetezi proiecte şi nu instituţii, se restrînge cercul……. Costurile sînt partajate! Pentru că beneficiarii sînt mai mulți.

“ In realizarea obiectului sau de activitate, CNS are urmatoarele atributii principale:

   a) proceseaza informatiile transmise si furnizeaza solutii tehnice avansate pentru prevenirea oricaror actiuni de natura a perturba sistemele electronice si pentru prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor naturale si tehnologice;

   b) analizeaza si testeaza solutii avansate din punctul de vedere al tehnologiei informatiei si comunicatiilor;

   c) furnizeaza solutii tehnice TIC care sa asigure simularea proceselor complexe nucleare in conditii cat mai apropiate de cele reale;

   d) realizeaza simulari de politici social-economice;

   e) efectueaza analiza, modelarea si simularea de procese complexe interdisplinare in variate domenii de stiinta cum ar fi medicina, nanotehnologie, astronomie, biologie, geografie, chimie, fizica, biotehnologie etc.;

  f) efectueaza analiza, modelarea si simularea fenomenelor economico-financiare in vederea combaterii efectelor crizei economice si a prevenirii riscurilor asociate;

   g) efectueaza modelarea si analiza factorilor de influenta a mediului in vederea eficientizarii protectiei acestuia;

   h) inainteaza MCSI propuneri de acte normative pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul sau de activitate;

  i) acorda consultanta de specialitate pentru institutii si organizatii nationale, regionale si internationale;

   j) incheie conventii, protocoale, intelegeri cu institutiile din tara care au atributii in domeniu si cu institutiile similare din strainatate, in conditiile legii;

   k) poate fi membru al organizatiilor interne si internationale de specialitate si participa la activitatile acestora;

   l) realizeaza cercetari, studii, analize, sinteze, activitati de proiectare si cursuri de pregatire privind domeniile sale de activitate;

   m) intocmeste rapoarte anuale asupra activitatii proprii, pe care le supune spre aprobare ministrului comunicatiilor si societatii informationale; ” Hotararea 139 din 23 februarie 2010 privind infiintarea, organizarea si functionarea Centrului National de Supercomputing

Nu mă apuc să disec cele de mai sus. Enunțurile sînt mirobolante! Vă rog doar să recitiţi, de exemplu,  punctul a) ….e minunat nu? Poate, oare, centrul ăsta să facă “Uncovering the nature of chemical reactivity of nano-sized materials and environmental catalysts” cu cei 8 angajaţi din schemă?

Există vreun interes ca auditul sistemelor informaționale să (nu) existe/funcționze corect în România? 

 

Țara mă vrea prost!

7 gânduri despre “Strategie: un cuvînt fără de înțeles pentru conducători… Dar Supercomputing?

  1. Adi incercand un raspuns la intrebarea ta, as prefera sa cred ca nu exista nici un interes. Exista doar prostie!
    Daca este sa fac o paralela intre dictonul: „Pentru fericire trebuie sa muncesti. Problemele sunt gratis” as putea spune ca „Pentru cunoastere trebuie sa muncesti. Prostia vine singura.”

    Apreciază

  2. Adînc spus Valy.

    Doar că ar trebui să definim prostia. Căci, incurabil și obsedat cum mă știi de imoralitate și alte baliverne ce nu țin de foame în vremurile de azi, spun că este mai mult decît prostie! Prostia eu o asociez necunoașterii ca efect al lipsei de instruire. Asta e explicația subtitlului!

    Cred că în vremurile astea este vorba de inconștiență și incompetență! De 20 de ani, lucrurile astea au suferit de „continous improuving”. …Prostul are tot timpul o scuză: este PROST!

    Îmi doresc și eu să cred că nu există interese. Din păcate realitatea dovedește cu totul altceva. Știi prea bine și tu, dincolo de ceea ce scrii! Ne amăgim. Și amăgirea de azi are efect asupra copiilor noștri!

    LEGILE NU APAR AȘA CUM APAR DIN PROSTIE!!!!

    Apreciază

  3. Pingback: ( mesaj fără titlu ) « Valy Greavu's Live Blog

  4. Țara ne vrea proști înseamnă că tot ceea ce ai enumerat mai sus (plus alte mii de probleme) nu se dorește a se schimba? Eu merg mai departe și mă întreb, legat de educație, câți din dascăli/elevi/studenți/părinți/conducători/angajatori își doresc cu adevărat o schimbare? Toți beneficiază de haos… Dascălii pot să facă pregătire; intrarea cu dosarul crează corupția pentru note; elevii învață mai puțin pentru că se pot descurca; cei buni nu au parte de o concurență pe măsură; părinții își vor arăta calitățile de „buni negociatori” pentru binele odraslelor; conducătorii vor reuși să „prostească” poporul; angajatorii vor putea să plătească cum vor o astfel de forță de muncă… și-ți pui întrebări de genul… „cât o să mai dureze?” sau „unde e societatea civilă, unde sunt intelectualii?”… sau poate și ei fac parte din cei care beneficiază de haos, de inerția societății?

    Apreciază

  5. Florine,

    Am trăit 19 ani într-un sistem ce ne-a vrut pe toți egali. Am mai trăit încă 20 și de ani „originali”. Îmi doresc pentru copii noştri cîţiva ani NORMALI. Visez, asta nu costă nimic….

    Nu ne pricepem chiar la orice! Pomeneşti intelectualitatea? Care? E redusă la tăcere! Meritocraţia capitalimsului nu există la noi! MEDIOCRAŢIA! Asta cred că este caracteristica noastră…..

    Scriu rîndurile astea după ce vin de la spital, de la tata socru. Nu sînt nici patetic, nici rupt de realitatea economică, nici comunist. Am văzut însă o infirmieră cu 380 Lei….Pe ea, ŢARA o vrea proastă! Pe tata socru, ŢARA îl vrea prost! Pe mine, pe tine, ŢARA ne vrea proşti.
    Dar cînd nu vom şti ce să facem, cînd copii ăia din Fundătura vor dori să afle de ce la ei în şcoală vărsătoarea este în curte, cu o simplă interogare-simulare la centrul de Supercomputing vom afla răspunsul…Atunci nu voi mai fi prost….. Abia aştept!

    Apreciază

Mulţumesc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.