Guvernarea IT nu este o ştiinţă: din 1993 până în prezentul românesc

“Record numbers of employers queue up to meet students at e-skills UK’s 10th ITMB event”, aşa sună titlul comunicatului de presă emis de e-skills UK.

“Information Technology Management for Business (ITMB)” este un program de studii creat de către e-skills UK în colaborare cu mai mult de 60 de angajatori din sectoare diferite ale economiei UK (la noi, echivalentul ar fi specializarea “Informatică economică”)

Poate vă întrebaţi ce legătură este între titlu şi acest eveniment? Am dorit să scot în evidenţă “management commitmment”  şi “strategy”! Schimbarea nu se face doar în şcoală, din interior! Schimbarea trebuie să vină şi de la “beneficiarii” sistemului. Mi-aş dori ca “numele mari” care sunt prezente pe piaţa românească să înceapă să se implice la acest nivel şi pe meleagurile noastre.

“As IT becomes ever more critical to the business services that IT is supporting, no matter what sector it may be, we’re looking for people with the exceptional communication skills who can talk to business people in a language that they understand. The way the IT industry is evolving means that the people working within it have to become more articulate about establishing the business value of what we do.”  Colin Bannister, CTO and Vice President of Technical Sales for CA Technologies UK&I

Mă regăsesc în aceste vorbe, este crezul meu de mai bine de 15 ani. În curând se împlinesc 20 de ani de când au început durerile facerii. “Sămânţa” guvernării IT apare în articolul din 1993 “Strategic alignment: Leveraging information technology for transforming organization”:

“We argue that the inability to realize value from I/T investments is, in part, due to the lack of alignment between the business and I/T strategies of organizations”

De atunci am auzit şi învăţat despre COBIT, ITIL, Prince2, PMBOK, Agile, RUP, Six Sigma, ISO 27001, ISO 38500….Nu sunt panacee! Vrem guvernare pentru a reduce complexitatea, pentru a o “administra”.  Cu toată această pleiadă de “instrumente“-framework-standarde-best-practice, succesul se obţine cu foarte multă sudoare. Şi nu cu “meeting” peste “meeting”, după “meeting”….

Guvernarea IT nu înseamnă mai multe “reguli” în cadrul departamentelor IT sau legislaţia aplicabilă domeniului. Guvernarea IT este în primul rând o problemă de “cultură organizaţională”. Această “cultură” implică o doză foarte mare de “responsabilitate”!  Exemple? Nenumărate în sectorul public autohton. Nici cel privat nu este cu prea mult peste….

Când “politica”, ca atribut al managementului, este concepută de către IT, nu vom avea guvernare. Guvernarea IT nu este visul departamentului botezat cu acelaşi nume. Nu se implementează unilateral!

Succesul în IT nu vine de la routere, SO, BD, CRM/SCM, ISO, COBIT sau ITIL! Nu din “centralizare” vs. “descentralizare”. Succesul vine de la oameni (nu de la certificările lor….), De la “cultura” lor, de la “viziune”, de la “oportunităţi”.

Nu există încă nici o teorie şi nici un framework/best practice care să descrie şi să explice care sunt mecanismele concrete prin care se asigură eficacitatea proceselor IT. În toată această “supă” de acronime, fundamentale sunt capabilităţile sociale ale organizaţiei în cauză!

Mulţumesc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.