Pe hîrtie sîntem plini de “calitate”….

 

Cred că, în “realitatea cotidiană”, numărul deţinătorilor de certificări ISO 9001 se apropie de cel al deţinătorilor de situri web. Dacă nu cumva îl şi depăşeşte….De la fabrici de pufuleţi la saloane de cosmetică, toată lumea dă în noi cu certificate de calitate. Pentru a participa la licitaţii este o condiţie sine qua non. (UPDATE: „Până la sfârşitul anului 2008, au fost acordate 10.737 de certificate conform cu cerinţele standardului SR EN ISO 9001:2000/2008, în cazul managementului mediului (SR EN ISO 14001:2004) au fost acordate 3.884 de certificate, în cazul managementului securităţii informaţiei (SR EN ISO 27001:2005) au fost acordate 44 de certificate, iar în cazul managementului securităţii alimentelor (SR EN ISO 22000:2005) au fost acordate 347 de certificate.” detalii)

Puţine dintre aceste firme au vreo legătură cu specificaţiile standardului, cu “procesele”….Cele mai multe au cumpărat hîrtii…. Certificarea nu înseamnă în mod automat calitate mai bună! Cel puţin la noi, interesul major a fost pentru certificare şi nu pentru calitate!

Pentru acele firme ce mai au şi tehnologii informaţionale, standardul acesta nu ar trebui să le ocolească. Managementul resurselor este tratat în clauza 6 – Resource Management. Şi mă refer aici în primul rînd la resursele umane şi la cele hardware şi software.

 

Ceea ce spune COBIT în PO7 Managementul resurselor umane în IT şi PO8 Managementul calității ar trebui să fie deja rezolvat prin ISO 9001!

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.