Unde este punctul critic? În mintea noastră.

Cred că sînt mai bine de trei ani de cînd, documentîndu-mă pentru un articol legat de managementul riscurilor, am început să citesc mai mult despre creier, psihologie cognitivă şi alte lucruri ce par a nu avea legătură directă cu domeniile mele de interes.

Am spus “par”. Am descoperit însă, cu plăcere, că multe lucruri din cele citite m-au ajutat să depăşesc anumite bariere de percepţie şi înţelegere a managementului riscului (pe subiectul acesta am învîrtit pe toate părţile şi ceva cărţi de matematică şi statistică). Pentru că riscul, sau  altfel spus ce se poate întîmpla în viitor, a fost un subiect de frămîntări încă din vremurile ancestrale ale omenirii.

În primul rînd am aflat că nu vedem lucruri ci simboluri. Creierul nostru procesează informaţii despre simboluri: scaun, maşină, telefon etc…Vedem, cu ajutorul ochilor 3D, dar creierul nostru “vede” 4D: dimensiunea temporală! Retina ochiului (straturi neuronale) nu este altceva decît o componentă a creierului ce s-a dezvoltat în ochi! Că avem o “lăţime de bandă” de procesare a informaţiilor în timp real de 40-60 bps, în timp ce simţurile noastre percep în jur de 12.000.000 bps!

Am mai descoperit că, spre deosebire de calculatoare, memoria noastră este asociativă şi nu adresabilă. Dar faptul că nu putem/ştim memora chiar totul înseamnă că memoria noastră este de tip cache?

Mă declar un sceptic în general, dar mai ales cînd văd popularitatea de care se bucură orice metodă nouă ce apare în relaţie cu managementul unei organizaţii. Sceptic pentru că modelele matematice nu pot să ofere răspuns chiar la orice. Sceptic pentru că validarea are nevoie de mai mulţi ani decît se pare. Pentru că se omite de multe ori “contextul” în care a apărut şi dezvoltat.

Să exemplific cu ceea ce s-a întîmplat din punct de vedere economic în 2008-2009? Criza economică este rezultatul planificării incorecte sau metodele de evaluare a riscurilor au fost aplicate greşit? Sau metodele însele sînt greşite?

Ce înseamnă “formal şi structurat” cînd discutăm despre riscuri? Dar “dovedit”? În anii ce au trecut de cînd tot citesc lucrări despre acest subiect am remarcat că, cu excepţia unor metode cantitative aplicate punctual în anumite industrii, nu prea există “dovezi” cu privire la succes! Cu excepţia celor subiective, bineînţeles.

Să experimentăm acum. Număraţi repede, la prima citire, de cîte ori apare litera “F” în textul următor:

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

……

……

Dacă aţi numărat 3 apariţii, se poate spune că sînteţi în medie! Nu trebuie să vă faceţi griji :), chiar dacă sînt 6….

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.