Seara trecută aflu via twitter că MCSI a publicat spre dezbatere un document ce vrea să rezolve problema din titlu (link aici sau aici, pentru că pe situl MCSI e greu tare….). Mă pun pe citit, trag nişte concluzii.
De dimineaţă citesc, tot citesc şi caut să înţeleg ce vor de fapt aceste standarde. Mi-am zgîndărit memoria, mi-am adus aminte de toate contabilităţile de gestiune învăţate prin facultate, de ante şi postcalculaţiile făcute prin proiecte, de metoda costurilor normate (metoda cost-standard)….Nu reuşesc să înţeleg. Rîşnesc în continuare dileme, stau cu cărţile în faţă, dar nu găsesc mare ajutor. Nici măcar google nu ştie să întoarcă răspunsuri legate de “standarde de cost”, cu excepţia celor via guvern.
“ Art.1 (1) Se aproba Lista standardelor de calitate şi cost pentru sisteme de calcul achiziţionate din fonduri publice, în cadrul instituţiilor administraţiei publice, prevăzută în anexa nr.1.”
Doar că nu vom regăsi prea multe informaţii cu privire la ceea ce înseamnă CALITATE…De prin ISO 9001 eu ştiu că un produs sau serviciu este de calitate dacă reuşeşte să satisfacă cerinţele clientului:
“ Calitate: totalitatea particularităţilor şi caracteristicilor unui produs sau ale unui serviciu care poartă în ele capacitatea de a satisface o necesitate dată.”
Dacă eu ştiu ceva, nu înseamnă că am dreptate. E vorba doar de înţelegerea mea, aşa căm mergem la documentul MCSI.
“Art.2 (1) Standardele de calitate şi cost elaborate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale reprezintă documente de referinţă cu rol de ghidare pentru verificarea modalităţii de stabilire a calităţii şi costurilor sistemelor de calcul achiziţionate de către instituţiile administraţiei publice româneşti din fonduri publice.
(2) Standardele de cost constituie documente de referinţă în fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finanţarea programelor de investiţii în condiţii de eficienţă economică
(3) Standardele de calitate şi cost au rol de ghidare în analizarea şi verificarea ofertelor depuse de operatorii economici în vederea adjudecării contractelor pentru sisteme de calcul.”
Vă rog să mai recitiţi articolul de sus. Am înţeles că unii oferă tehnică de calcul la preţuri astronomice şi vrem să limităm astfel de practici. Dar standardele aste vor avea în final doar “rol de ghidare în analizarea şi verificarea ofertei” :D.
“Art.4 Standardele de calitate şi cost, aprobate potrivit art.1, se actualizează periodic sau ori de câte ori este necesar, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în funcţie de evoluţia progresului tehnic şi al preţurilor specifice din domeniul tehnicii de calcul.”
În Anexa 1 dăm peste tabelul de mai jos:
Funcţii ale managementului | Denumire standard | Indicativ |
Planificare | Sisteme de calcul pentru îndeplinirea funcţiei de planificare | HARDWARE-1/MCSI |
Organizare | Sisteme de calcul pentru îndeplinirea funcţiei de organizare/implementare | HARDWARE-2/MCSI |
Coordonare | Sisteme de calcul pentru îndeplinirea funcţiei de coordonare | HARDWARE-3/MCSI |
Control | Sisteme de calcul pentru îndeplinirea funcţiei de control | HARDWARE-4/MCSI |
Întrebare: Este voie să foloseşti un sistem de calcul HARDWARE 2/MCSI şi pentru Planificare?
Dar dacă managementul, aşa după cum a spus Fayol cu muţi ani în urmă, are acele atribute preluate şi de MCSI, un manager le realizează secvenţial, doar cîte unul? În accepţiunea autorilor, Planificare nu presupune şi identificare problemelor care pot să apară în activitatea organizaţiei?
E mult de discutat pe marginea acestui minunat document. Dau un ultim exemplu:
Sisteme de calcul pentru îndeplinirea funcţiei de planificare, cu indicativul: HARDWARE-1/MCSI
Este rezolvată din condei şi Planificarea:
“Funcţia de planificare în cadrul managementului unei instituţii publice presupune stabilirea cadrului privitor la obiectivele pe termen mediu şi lung şi priorităţile sectoriale, în funcţie de resursele deţinute.”
Apoi
“Categoriile de activităţi derulate de instituţiile publice pentru care sunt necesare sisteme de calcul sunt următoarele pentru acest standard:
– elaborarea de strategii, politici publice, proiecte;
– elaborarea de acte normative;
– stabilirea misiunii, viziunii, a obiectivelor generale ale instituţiei;
– elaborarea de proceduri de lucru, standarde, indicatori de performanta;
– proiectare şi design tehnic.”
Iar la date tehnice:
Lectură plăcută…….