COBIT 5 – cîteva vorbe la cald

 

Aşa după cum era planificat, ISACA International a publicat primele două documente din cele ce vor alcătui suita COBIT 5 (COBIT 5:  Implementation Guide încă nu a fost publicat):

Cele două schiţe sunt disponibile publicului pentru comentarii până la data de 31 iulie 2011.

Care sunt noutăţile?

Remarc în primul rând rigoarea…ştiinţifică: COBIT 5 nu mai este un framework pentru guvernare IT ci pentru guvernare şi management (este o imagine în cel de al doilea document, la pagina 13, în care sunt prezentate procesele de management şi cele de guvernare). Este un integrator al tuturor celorlalte documente şi practici dezvoltate de ISACA: COBIT 4.1, Val IT, Risk IT, BMIS şi ITAF. Este aliniat cu ITIL, TOGAF, PMBOK, PRINCE2, ISO 15504 şi nu vorbeşte doar de service management ci de “nevoile beneficiarilor tehnologiei” dintr-o organizaţie pentru că nu tratează tehnologia doar din perspectiva IT ci îşi păstrează în continuare şi caracterul “business oriented”.

Modelul infromaţional prezentat este diferit de COBIT 4.1. Am remarcat cu plăcere că ceea ce in versiunea 4.1 era lăsat de multe ori în suspans, acum a fost clarificat. De exemplu obiectivele IT corespunzătoare obiectivelor economice, în versiunea 4.1 erau prezentate în Anexe şi era mai dificil să îţi dai seama că astea sunt punctul de început. În actuala versiune, modelul “obiectivelor în casacadă” este prezentat şi explicat de la bun început.

Acest document poate fi asimilat cu Executiv Summary din versiunea 4.1. Doar că este clar, consistent, structurat şi sistemic.

Cel de al doilea document dat publicităţii, COBIT 5:  Process Reference Guide, este fostul “miez” din cOBIT 4.1. Aşa după cum am mai scris pe aici, procesele nu mai folosesc un acronim din 2 litere ci din 3.

“A process is defined as ‘a collection of activities that takes one or more kinds of input and creates 
an output that is of value to the organisation’.”

Modelul proceselor ţine cont de beneficiari şi prezintă obiectivele şi metricii, ciclul de viaţă şi practicile şi atributele  aplicabile.

Noile domenii COBIT 5, care ţin de management :

  • Align, Plan&Organise
  • Build, Aquire&Implement
  • Deliver, Service&Support

Cel de al 4 domeniu este al guvernarii: Evaluate, Direct&Monitor.

Spre deosebire de versiunea 4.1, nu mai există procesele: PO 4.8, FS 8.1 şi ME 4.2. Navigarea este mai facilă, mai clară şi mai completă decât în versiunea anterioară.

Cam atât. Aştept cu interes celelalte documente, dar mai ales schema de certificare pentru evaluatori şi confirmarea zvonului pentru o certificare COBIT la nivel enterprise..sau pe aici pe undeva.

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.