Avem Legea privind arhivarea documentelor în formă electronică 135/2007
“Art. 1. – Prezenta lege stabileşte regimul juridic aplicabil creării, conservării, consultării şi utilizării documentelor în formă electronică arhivate sau care urmează a fi arhivate într-o arhivă electronică.”
Se aplică deci documentelor în formă electronică.
La definiţii însă nu regăsim nimic. Doar:
“e) mesaj electronic – documentul în formă electronică ce conţine date de identificare privind expeditorul, destinatarul, precum şi momentul de timp la care acesta a fost expediat, realizat în scopul transmiterii la distanţă a unei informaţii prin mijloace electronice;”
Ştim deci că mesaul electronic este un document în formă electronică. Dar ce este documentul electronic, tot nu ştim.
Citim şi Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnatura electronica
“1. date in forma electronica sunt reprezentari ale informatiei intr-o forma conventionala adecvata crearii, prelucrarii, trimiterii, primirii sau stocarii acesteia prin mijloace electronice;
2. inscris in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;”
Mai citim şi art.15 lit.a din Legea nr.182/2002
„informaţiile sînt orice documente, date, obiecte sau activitati, indiferent de suport, forma, mod de exprimare sau de punere in circulatie”
Fişierul Stat_de_salarii.doc este deci un înscris în formă electronică, dar nu este un mesaj electronic. Dar este conţinutul acestui fişier un document electronic? Dacă tipăresc conținutul acestui fișier, cu certitudine este un document, pentru că aşa ne învaţă contabilitatea şi legea.
Dar dacă nu îl listez cine spune că este “document electronic”?
O definiţie din legislaţia canadiană:
““electronic document” means data that is recorded or stored on any medium in or by a computer system or other similar device and that can be read or perceived by a person or a computer system or other similar device. It includes a display, printout or other output of that data.”
Accept că sunt un mare cârcotaş şi că în final fişierul Stat_de_salarii.doc este un document electronic.
Din Ordinul MEF nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile aflăm că
Termenul de păstrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de păstrare a registrelor şi a documentelor justificative şi contabile este de 10 ani cu începere de la data încheierii exerciâiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia celor prevăzute la pct. 52, 53 şi 54
Din Anexa 1 a ordinului menţionat luăm la cunoştinţă despre Condiţiile în care se pot întocmi, edita şi arhiva electronic documentele financiar contabile
64. Din punct de vedere al bazei de date trebuie să existe posibilitatea reconstituirii în orice moment a conţinutului documentelor financiar-contabile.
65. Documentele financiar-contabile, care se arhivează pe suport WORM (Write Once Read Many), trebuie să fie semnate de persoana care le întocmeşte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.
66. Trebuie să existe un plan de securitate al sistemului informatic, cuprinzând
măsurile tehnice şi organizatorice care să asigure următoarele cerinţe minimale:
a) confidenţialitatea şi integritatea comunicaţiilor;
b) confidenţialitatea şi nonrepudierea tranzacţiilor;
c) confidenţialitatea şi integritatea datelor;
d) restricţionarea, detectarea şi monitorizarea accesului în sistem;
e ) restaurarea informaţiilor gestionate de sistem în cazul unor calamităţi naturale, evenimente imprevizibile, prin:
– arhivarea datelor utilizând tehnologia WORM, care să permită inscripţionarea o singură dată şi accesarea ori de câte ori este nevoie a informaţiilor stocate;
– înregistrarea datelor din documentele financiar-contabile în timp real, în alt sistem de calcul, cu aceleaşi caracteristici, care să fie amplasat într-o altă locaţie.
67. Trebuie să se asigure listarea tuturor documentelor financiar-contabile solicitate de organele de control.”
În concluzie, se poate spune despre fişierul Stat_de_salarii.doc că este un document financiar contabil care se poate arhiva electronic?
Este totuşi şi un document electronic?
UPDATE:
document în formă electronică – orice colectie de date în formă electronică între care există relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibilă, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar; (Lege nr. 183 din 16 mai 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică)
Wikipedia zice asa „An electronic document is any electronic media content (other than computer programs or system files) that are intended to be used in either an electronic form or as printed output.”
Nu cred ca e dubiu ca un fisier electronic asa cum ai descris mai sus se poate asimila cu termenul de document electronic… chiar daca nu e expres definit.
Dar cc il tipresc, il pastrez si arhivez paper based tre sa-l mai arhivez si electornic ?
ApreciazăApreciază
Geo,
Nici eu nu înţeleg prea bine. La întrebarea ta răspund cu alta: statul de salarii din exemplul meu după care act normativ se arhivează?
ApreciazăApreciază
Pai eu zic ca depinde … tu poti sa vrei sa nu te legi la cap si sa-l pastrezi/arhivezi doar paper based. Nu cred ca cineva o sa zica ca e o problema ca nu ai facut o „dubla arhivare”. Nu vad scopul.
Eu ma indoiesc ca lumea (marea majoritate) are habar de legislatia privind arhivarea doc electronice si o respecta
intocmai. Unii poate ca ar vrea .. doar ca e foarte ambigua dupa cum ai subliniat si tu.
ApreciazăApreciază
Nu in cazul paper based. Nu listez respectivul document. În acest caz este suficient OMF?
ApreciazăApreciază
„Se aplică deci documentelor în formă electronică.”
Exact.
La definitia aia e clar ca apare referire la e-mail. Dar in forma sa autentica documentul electronic nu este definit, si nu ma mira. Pare o lege facuta de aceeasi politruci care habar n-au macar sa traduca o lege din afara. Eu chiar nu pot intelege incapacitatea unora de a da o lege, cu un titlul relativ clar si care sa nu refere insusi subiectul titlului. Eu cred ca e dincolo de prostie, e rea vointa.
Geo: Nu e vorba ca nu e clar pentru autor ce inseamna un document electronic. Problema este ca in lege nu este definit, deci poate fi speculat in cazul unei actiuni in instanta. In context, daca stat_de_salarii.doc nu este definit ca un document electronic, atunci repudierea informatiilor de pe acesta NU poate fi atacata in instanta.
Legile nu ar trebui sa fie cu „depinde”. Ci cu alb si negru. Litera si spiritul legii, lasa avocatilor prea mult loc de spiritism. 🙂
ApreciazăApreciază
Valy,
Google – ironia sorții, ne arată că, în proiectul inițial al legii era definit documentul electronic….
ApreciazăApreciază
Dar un mesaj email ce are ataşat fişierul Stat_de_salarii.doc?
ApreciazăApreciază