<Miserupismul> din IT-ul public

 

Pe 7 august citeam că :

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a demarat licitatia deschisa pentru implementarea la nivel national a unui sistem informatic de emitere a actelor de stare civila, contract finantat cu fonduri UE a carui valoare estimata este de circa 35 milioane de euro, conform unui anunt postat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Prin acest sistem, care ar urma sa fie functional spre sfarsitul anului 2014, se intentioneaza ca pentru emiterea actelor de stare civila (nastere, casatorie, deces) cetatenii sa nu mai foloseasca decat Cartea de Identitate, restul documentelor regasindu-se in sistem. (Sursa)

Personal suma mi se pare cam exagerată. Dar nu despre bani e vorba acum. Ci despre prostie, incompetență, lipsă de viziune și înțelegere.  Pe la începutul anului scriam aici cîteva rînduri despre cardul electronic de sănătate. Ca sa obtii Cardul European de Asigurari de Sanatate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pe linga o cerere, este nevoie si de ” dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 an”…….SIUI ar avea informaţii din ultimii ….3 ani….

Tot la începutul anului apărea legea prin care se aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania. Conform actului normativ, incepand cu iulie 2013 ar fi trebuit să se elibereze carti electronice de identitate. Dar:

„Amendamentele formulate asupra proiectului vizează modificarea termenului privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărţii electronice de identitate, care va fi prorogat pentru anul următor, stabilirea altui termen pentru generalizarea activităţii de emitere a cărţii de identitate la nivel naţional faţă de cel prevăzut (şase luni), precum şi eliminarea normelor referitoare la preschimbarea actelor de identitate, respectiv analizarea calendarului urmează a fi efectuată după desfăşurarea activităţii de generalizare a implementării noilor acte de identitate” (Meadiafax)

Termenul prevazut iniţial pentru emiterea acestui document a fost….. 1 ianuarie 2003 si a fost amînat succesiv pana la 1 ianuarie 2006 şi, ulterior, pînă la 1 ianuarie 2009. Alți bani, altă distracție.

Că “viaţa este complexă şi are multe aspecte” m-am convins. Una din “complexităţile” cu care m-am obişnuit în ultimii 2 ani este ca la licitaţiile publice pe zona IT să se impună supercertificări: CISA, CISM, CISSP, COBIT, ITIL expert level, PMI/PRINCE2, Six Sigma, business analyst….și nu doar una…Nenumărate. Și licitații și certificări. De exemplu, tot luna aceasta, în cazul unor “Servicii de consultanta pentru evaluarea sistemelor informatice existente si eleborarea strategiei de dezvoltare a activitatii IT” se cereau:

  • 5 specialisti in auditarea sistemelor informatice – tip CISA
  • 1 Manager de proiect certificat tip PMI sau tip PRINCE2 care sa fi participat la un proiect similar de evaluare sisteme informatice si elaborare strategii de dezvoltare IT;
  • 2 specialisti certificati in managementul sistemelor informatice – tip CISM, sau 2 specialisti certificati in securitatea sistemelor informatice – tip CISSP;
  • 2 specialisti certificati in cunoasterea (SIC!) standardului – tip ITIL;
  • 2 specialisti certificati care sa ateste cunoasterea standardului- tip COBIT

Obligatoriu ofertantul trebuia să fie certificat ISO 14001:2001, ISO 9001:2008, ISO 27001/ 2005 Smile.

Este alegerea “autorităţii contractante” şi nu discut subiectul. CÎŢI ANGAJAŢI AI AUTORITĂŢILOR CONTRACTANTE DEŢIN “CUNOAŞTERE” ÎN SUBIECTELE CERTIFICĂRILOR CU PRICINA? Cîţi dintre ei or fi certificaţi?

Subiectul card electronic de sănătate – carte electronică de identitate este un exemplu şcoală pe tema “guvernare şi management IT”.

 

Un proces este definit ca fiind ‘o colecție de practici influențată de politicile și procedurile organizației și care primește intrări dintr-un număr de surse (inclusiv alte procese), le manipulează și produce ieșiri (ex. produse, servicii). (COBIT 5 Procese catalizatoare, pg.19)

 

 

Î(nsărcinat)—Cine execută sarcina? Acesta se referă la rolurile ce au principala sarcină operațională pentru îndeplinirea sarcinilor enumerate și obținerea rezultatelor.

R(esponsabil)—Cine răspunde pentru succesul sarcinii?Acestuia i se atribuie responsabitatea generală pentru finalizarea sarcinii (Unde se opresc investițiile?). De notat că acest rol este cel mai scăzut nivel de responsabilitate; există desigur, niveluri mai ridicate care sunt de asemenea responsabile. Pentru a permite emanciparea organizației, responsabilitatea este defalcată cât mai mult posibil. Responsabilitatea nu înseamnă faptul că acest rol nu cuprinde activități operaționale; este foarte probabil ca acest rol să aiba astfel de sarcini. Ca principiu, responsabilitatea nu poate fi partajată altcuiva.
 

C(onsultat)—Cine furnizează intrările? Acestea sunt roluri cheie care oferă intrări. Rețineți că aceasta este sarcina celui însărcinat și responsabil să obțină informații de la alte unități sau parteneri externi. Cu toate acestea, intrările de la rolurile enumerate ar trebui luate în considerate și, dacă este necesar, să fie luate măsurile adecvate folosind și informațiile responsabilului procesului și/sau a comitetului director.
 

I(nformat)—Cine primește informația? Acestea sunt roluri care sunt informate cu privire la realizările și/sau a rezultatelor unei activități. Rolul “însărcinat” ar trebui să primescă întotdeauna informațiile adecvate pentru a supraveghea sarcina, la fel ca și cel din rolul de responsabil pentru domeniul său de interes. (COBIT 5 Procese catalizatoare, pg. 25)

Dacă cele de mai sus ar fi puse în practică am vedea şi ceva rezultate. Nu doar “licitaţii”…..

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.