Votul electronic

 

Nu este o soluție pentru România. Nu în acest moment, dacă sistemul este bazat pe conectivitatea Internet și sisteme de calcul obișnuite/PC-uri.

Dincolo de ușurarea votării pentru cei care nu pot ajunge la o secție de votare, percepția rezultată din ceea ce s-a vorbit în ultimile zile este că „mașina„ asigură mai multă încredere! Că nimeni nu mai poate vota a doua oară. Că votul este mult mai intim decît în cazul votării clasice.

Există o mulțime de întrebări/probleme la care este dificil de răspuns, dar cea mai importantă este: poate sistemul informatic garanta un vot liber și sigur?

Constituția reglementează dreptul la vot. Prin urmare, numai alegătorilor cărora nu le-a fost retras acest drept  trebuie să li să permită să voteze.

Rezultă deci că, la fel ca în cazul votării clasice, fiecare alegător trebuie să fie identificat și autentificat. Pentru a preveni votarea multiplă sau alterarea votului trebuie să existe înregistrări/jurnale cu privire la votul exprimat de către un alegător. Prin urmare, un sistem de vot electronic la distanță/prin Internet, trebuie să asigure o separare între procesul de identificare/autentificare a alegătorului și votarea propriuzisă.

Problemele însă nu se limitează doar la aceste două aspecte. Cine garantează  „anonimitatea„ votantului? Dacă totuși cineva oferă „asigurări„, cum se asigură „auditabilitatea„? Cum te asiguri că o singură persoană nu a votat de 10 de ori folosind credențiale diferite? Se poate asigura non-repudierea tehnciă și juridică (Vezi detalii aici.)

„Cineva„ trebuie să asigure corectitudinea codului sursă a aplicației. Cine? Cine oferă garanții că ceea ce se afișează/tipărește la finalul votării este ceea ce a înregistrat de fapt sistemul? Cine are curajul să garanteze că sistemul înregistrează corect voturile? Se poate asigura  și garanta 100% disponibilitatea sistemului? Chiar dacă s-ar vota electronic în cadrul unei secții de votare, întrebările de mai înainte rămîn valabile.

Nu în ultimul rînd, nu am cunoștință ca în România să fie definită proba digitală – digital evidence! În lipsa suportului-hîrtie, ce probe poate produce sistemul?

Detalii despre tentativele de vot electronic la nivel internațional și sistemele aplicate, găsiți aici.

 

 

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.