Ieri, 4.12.2014 am participat la AGM (Adunarea Generală a Membrilor) a ISACA Romania Chapter. Participarea? Fantastică! Probabil au fost puțin peste 20 de membri din cei peste 250. Acest aspect este lipsit însă de importanță. Personal chiar am o explicație pentru lipsa participanților. Nu despre persoane vreau să scriu acum, ci despre experiența mea. Rîndurile următoare sper să fie edificatoare. Subiectele discutate? Un fel de circ la care și eu însumi am contribuit dînd frîu mîniei și ciudei.
„Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.”
(Groucho Marx)
Acum mai bine de un an mi-am dat demisia din funcția de „Membership Director„ în cadrul ISACA Romania Chapter. O demisie se află la limita dintre cavalerism şi bravadă. Dacă mă încadraţi în categoria fanfaronilor este posibil să nu greşiţi. Voi rămâne în continuare entuziast şi voluntar când vine vorba de ISACA deşi, am avut și încă mai am o apăsătoare senzaţie de învins odată cu retragerea din poziţia de “Membership Director”.
Am mai avut o tentativă de “suicid” în mai 2012 cînd, ştiind că s-a depăşit termenul legal de 1 an, i-am scris preşedintelui ISACA România că îmi dau demisia.
Scriu acum aceste rînduri avînd în faţă vorbele lui Andrei Pleşu:
„Ar fi vital, pentru igiena naţiei, să reabilităm sentimentul respectului (a pune oamenii la locul meritului lor şi a nu-ţi îngădui să spui orice despre oricine), sentimentul pudorii (opus ne-ruşinării generalizate, care nu mai ştie „ce se cade şi ce nu se cade”) şi sentimentul onoarei (ca antidot al ambianţei curente, în care, orice-ai face, nu te compromiţi niciodată)”
Cred că este destul de dificil să îţi dai demisia din ceva ce nu există! Poziţia în care am fost ales există doar într-un document transmis către ISACA International. Prin urmare nici rolul meu nu a existat decît acolo. Această situaţie se aplică şi altor poziţii din boardul ISACA România. Nu ştiam acest lucru în martie 2011 cînd am candidat și m-am prezentat în fața colegilor de breaslă spunînd că onoarea nu se poate vinde!
Principala sarcină a unui responsabil cu situaţia membrilor Asociaţiei vizează campaniile de recrutare şi prezentare a Asociaţiei către potenţialii membri. Nu m-am achitat de această sarcină. Mai deloc. Nu ştiu care este explicaţia creşterii numărului de membri (3 sau 4 studenţi au devenit membri pe filiera mea). Eu nu cred că am avut vreun merit.
Nu vă ocup timpul cu ce am făcut pentru că nu are legătură cu “fişa postului” în discuţie. În plus, ar suna probabil a lamentare şi justificare pentru incompetenţa de care am dat dovadă. Angoase sau frustrări personale. Vreau să vă spun însă ce am înţeles eu, un membru care a semnat, la fel ca voi, Codul etic:
“As a chapter (and chapter leader), it is necessary to:
Comply with all applicable laws and regulations
Adhere to your chapter bylaws”
1. Aspecte juridice: Statutul ISACA Romania
Din punctul meu de vedere acest subiect este „cuiul lui Pepelea”.
Oficial, asociaţia din care facem parte se numeşte “Asociaţia ISACA România Chapter” şi este înfiinţată în baza legii române în martie 2003. Această asociaţie are un statut, conform legii româneşti. Această Asociaţie este şi „Chapter” pentru ISACA International. Are un statut – „bylaw” („a rule made by a company or society to control the actions of its members„), ce respectă parţial cerinţele ISACA International. De aici se naște un război juridic: respectarea cerințelor legislației naționale versus conformitatea cu cerințele ISACA.
Lucrurile se putea rezolva foarte simplu. Se angaja un avocat care punea de acord cerințele legislației locale cu cerințele ISACA International. Aceasta deoarece ISACA International menționează că statutul asociației trebuie să respecte cerintțele legislației naționale. De ce nu s-a făcut acest lucru îmi este greu să explic. La final de 2010 cam tot astea erau problemele
Conducerea Asociaţiei ISACA România Chapter, conform legilor noastre, este (ar trebui să fie) asigurată de un „Consiliu director” care se prezintă în faţa „Adunării Generale”. Avem deci un statut românesc pentru conformitatea cu legea românesacă, dar asociaţia trebuie să fie condusă şi după „statutul” cerut de ISACA International. Aseară a fost un fel de „seara cuțitelor lungi„: s-au spus în public lucruri știute dar nespuse decît pe la colțuri.
Problema statutului nu este una nouă. Boardul anterior s-a confruntat cu ea şi nu a rezolvat-o. Actualul board (al cărui membru am fost mai bine de un an) se află în aceeaşi situaţie. Un răspuns la întrebarea “de ce nu s-a rezolvat pînă acum această problemă?”, nu am. Pot doar să spun că din 2011 aceasta a fost “principala prioritate”.
Din punctul meu de vedere (în baza înțelegerii cerințelor ISACA International):
– Asociaţia trebuie să funcţioneze după legea română şi să adapteze statutul transmis către ISACA International (bylaw) incluzînd în acesta din urmă prevederile locale.
– Cel puţin din 2006 încoace, Asociaţia ISACA România Chapter nu a respectat niciun statut (AGM avea loc la 2 ani şi nu la 1 an)
– “Boardul” actual a avut 13 (14) membri (și-au mai dat demisia și alții), dar statutul cu efect juridic nu prevede acest lucru.
– Alegerile au loc la 2 sau mai mulţi ani, deşi statutul prevede altceva. (actualul mandat este expirat pentru orice membru al boardului, indiferent la care statut ne-am raporta)
– Asociaţia nu are un Regulament de ordine interioară.
– Alegerile au loc fără respectarea statutului (nu ştiu dacă am ocupat poziţia de Membership Director în mod statutar – valabil şi pentru ceilalţi colegi).
2. Beneficii locale pentru membri
ZERO.
Nu am făcut nimic pentru cei 230-280 membri (intervalul 2011-prezent). Nu am făcut nimic pentru că, în opinia mea, nu a existat nici o strategie, nici o viziune. Nici acum, nici în trecut. Deşi Asociaţia are fonduri din taxele colectate (peste 20.000 USD), nu am stabilit ce acţiuni/evenimente vor fi puse la dispoziţia membrilor şi ce buget este necesar în acest scop.
Ne-am pierdut timpul în discuţii administrative, de multe ori vorbind aceleaşi subiecte ce au fost rezolvate parțial pînă ieri: statut, evidenţă contabilă, activităţi de secretariat, plata taxelor local cu cardul.
Newsletterul, care este o cerinţă mandatară, a răposat după 4 numere. Cu chiu cu vai s-a ţinut o sesiune de instruire pentru examenul CISA.
Într-un slide din prezentarea ISACA pentru universităţi (identic cu ce apare şi în cazul membrilor profesionali) ar trebui să explic auditoriului care sunt beneficiile locale.Nu am avut ce să spun. Cele 2 sau 3 întîlniri informale nu pot fi catalogate ca “beneficii”.
Pînă în 2011 nu ştiu de nici un eveniment profesional organizat de Asociaţia noastră. Posibil să fi uitat eu.Nici după 2011 situaţia nu s-a schimbat.
Lucrurile puteau fi rezolvate chiar în baza actualului statut dacă acesta ar fi fost respectat aşa cum este. Dacă ar fi fost o minimă voință de a mișca lucrurile.
3. Colaborarea cu alte asociaţii profesionale – instituţii de reglementare
La începutul mandatului (iunie 2011), cînd entuziasmul încă nu mă părăsise, am iniţiat (ISACA România) împreună cu un coleg, discuţii cu CAFR şi IIAR. A existat toată deschiderea pentru colaborare. Din păcate, în afară de discuţiile principiale (cu IIAR) şi o scrisoare de intenţie către CAFR, şi această iniţiativă a sucombat. Ulterior nu am mai propus nimic concret, nici un eveniment. Nu le-am propus lor, pentru că nu am propus nimănui nimic! Toate ideiile treceau ca un fum. Nici o colaborare cu industria IT! Nimic!
Reacţia din partea ISACA România în ceea ce priveşte actele normative promovate de către instituţii/organisme ale statului şi care au influenţă asupra domeniului, nu este cea mai potrivită şi de multe ori este întîrziată (nu am în vedere doar nominalizările explicite ale certificărilor) ca să nu spun inexistentă (a se vdea cazul instrucțiunii ASF, de ex.) A existat un “task force” cu o astfel de responsabilitate (din care făceam parte şi eu). De cele mai multe ori reacţia noastră a fost la limită sau întîrziată pentru că pierdeam timpul cu forma în loc să ne concentrăm pe fondul problemei. S-ar putea contrargumenta că acele instituţii nu ţin cont de punctul de vedere exprimat de ISACA. Este adevărat, atît timp cît noi am avut o singură reacţie pe un subiect. Atît timp cît nu am ieşit niciodată cu un punct de vedere public, asumat de conducere şi transmis către colegii din practică. Poate şi către media.
ISACA România există, dar lipseşte cu desăvîrşire. Stă ce stă, de 10 ani şi, cînd nu stă, se opreşte. De obosită ce este. Nu ştiu cui foloseşte această stare. Nu ştiu cine şi dacă a cîştigat ceva în aceşti ani. Am senzaţia însă că, pe termen lung, bolnavul aflat în moarte clinică va deceda definitiv. Atunci vom avea suficient timp să ne admirăm cu narcisism titlurile dobîndite. Atunci va fi foarte multă linişte. Vom fi…. cei mai buni. “Patch” –urile nu vor mai ajuta la nimic. Va fi nevoie de un alt “set up”.
După cum spuneam la început, sentimentul este al celui înfrînt. Trăind prea mult cu capul în nori am uitat că trebuie să cobor mai des cu picioarele pe pămînt. Am uitat că trebuie să fiu mai puţin profesor şi mai mult “business oriented”. Mai “pragmatic”. Ar fi trebuit să înţeleg mai multe despre acest organism, într-un interval de timp mai scurt. Nu am reuşit decât abia pe la sfîrşitul anului 2011.
A fi membru în board credeam că înseamnă “voluntariat”. A fi „voluntar” credeam că înseamnă a ajuta alţi semeni din altruism. Voluntariat înseamnă „schimb” şi “implicare”. Dorinţă de a face ceva pentru comunitatea din care faci parte. Coeziune.
Aşa am perceput lucrurile acum mai bine de 2 ani. Defect profesional, probabil, idei cu parfum de idealist.
O comunitate nu se va dezvolta niciodată doar de la “cap”. În cel mai fericit caz va fi un monstru macrocefalic.
Aduc o dojană membrilor: lipsa de implicare şi aşteptatul ca “boardul să facă”.
La începutul anului 2011 a fost lansat un chestionar către membri cu privire la ce evenimente/subiecte ar trebui abordate. Am primit sub 20 de răspunsuri, din care mai bine de jumătate erau ale celor din board. Feed back la draftul de statut afişat pe site am primit de la 2 membri. Aşa stînd lucrurile, echipa de conducere aleasă în 2011 s-a conformat: nu a făcut nimic. Nici bun, nici rău. Doar am lîncezit în platitudini.
Ne întîlnim doar cu ocazia unor alegeri şi doar pentru a valida prin vot nişte persoane. Facem revoluţii la o bere şi schimbăm lumea pe la colţuri de birouri. Ştim cum stă treaba, dar ne vedem de“business”. Atitudinea dăunează “afacerii” şi e păcat să ne tulburăm liniştea pentru 25 USD.
Vă mulţumesc pentru răbdarea de a citi. Cu sinceritate, lipsit de “realism” şi “pragmatism” local.
PS: Pe scîndura din care ni se va face crucea la momentul potrivit nu va fi loc de scris nici acronimul vreunei certificări, nici funcțiile ocupate….
Iti multumesc pentru acest articol! Saptamana trecuta am intrebat la ISACA daca pot sa nu mai platesc taxa pentru local chapter si m-au redirectionat catre ISACA Romania- sa intreb aici. Am primit un raspuns de la ISACA Romania in care mi se sugera sa ma mult in alt chapter unde nu se plateste nimic si ca sunt cheltuieli desi nu se vad „beneficiile”. Dar beneficiile de ce nu se vad? De ce nu mai vreau sa platesc cei 25$? pentru ca ii vad ca o donatie luata cu forta. Nu se intampla nimic in chapterul din Romania, desi taxa e platita anual de toti membrii ISACA si nu inteleg nici de ce nu se intampla nimic si nici de ce continuam sa platim fara sa cerem sa se schimbe ceva.
ApreciazăApreciază
Bună Veronica,
Ce aș putea să îți răspund? Sînt lucruri pe care mi le pot explica, în sensul că pot găsi o explicație. La AGM am aflat că taxa a fost redusă tocmai pentru că nu s-a făcut nimic :).
ApreciazăApreciază