COBIT 5 – nu un panaceu, dar o soluție posibilă pentru zona guvernamentală

Pînă la versiunea 4.1, acronimul COBIT semnifica „Control OBjectives for Information and related Technology„. Începînd cu cu versiunea 5 acest lucru nu mai este valabil. COBIT, ca acronim rămîne doar o marcă înregistrată. Nu mai are nimic de a face cu obiectivele controlului, nu se mai concentrează pe IT.

Din perspectiva mea, „puterea„ COBIT 5 stă în integrarea proceselor, care procese nu se concentrează doar pe IT! Orice sistem de management, din orice fel de organizație implică trei componente: resurse umane, procese și tehnologie. COBIT 5 merge mai departe și descrie „catalizatori„

Catalizatori COBIT 5

„• Principiile, politicile și cadrele de referință sunt vehiculul ce transformă comportamentul dorit în ghiduri practice pentru managementul cotidian.
Procesele descriu un set organizat de practici și activități cu scopul de a atinge anumite obiective și produce un set de rezultate care sprijină atingerea obiectivelor IT generale.
Structurile organizatorice reprezintă entitățile decizionale din cadrul organizației.
Cultura, etica și comportamentul indivizilor și a organizaţiei ca factori de succes ai guvernării și managementului sunt de cele mai multe ori subestimate.
Informațiile sunt omniprezente în orice organizație și includ toate informațile produse și utilizate de către organizație. Informațiile sunt necesare pentru a menține funcționarea și guvernarea organizației dar sunt folosite și la nivel operațional unde pot fi produsul de bază la întreprinderii.
Serviciile, infrastructura și aplicațiile includ infrastructura, tehnologia și aplicațiile care oferă organizației prelucrări automate și servicii.
Resursele umane, abilitățile și competențele sunt necesare pentru a îndeplini cu succes toate activitățile, pentru a lua decizii corecte și a aplica acțiuni corective.„ – COBIT 5 – Un cadru de referință pentru managementul și guvernarea IT în cadrul organizațiilor, pg. 22

Pe lîngă documentele în limba engleză, există 4 manuale traduse și adaptate în limba română (cu scăpările de rigoare, asumate pentru actualele versiuni):

COBIT 5COBIT 5 nu este înlocuitor pentru ITIL, ISO 27001 sau  ISO 38500. Este altceva.

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.