Titlurile academice și datele personale

A făcut vîlvă la momentul potrivit știrea despre directorul Transelectrica care își falsificase diploma de licență.

Zilele trecute am aflat despre fostul șef al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor care s-a folosit de o diplomă de bacalaureat falsă și a ajuns chiar profesor universitar și conducător de doctorate.

 Art. 10 din Legea 1/2011 (Legea educației naționale):

În România, învățământul este serviciu de interes public .

Art. 114:

(3) Instituțiile de învățământ superior pot fi de stat, particulare sau confesionale. Aceste instituții au personalitate juridică, au caracter nonprofit, sunt de interes public și sunt apolitice.

Art. 192:

(3) Instituțiile de învățământ superior care refuză să facă publice datele de interes public solicitate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului sau oricare altă persoană fizică sau juridică încalcă principiul răspunderii publice (– în baza căruia unitățile și instituțiile de învățământ răspund public de performanțele lor;) și sunt sancționate conform legii.

Conform Regulamentului 676 (Art. 6, alin 1 (e)), insituțiile de învățămînt din România prelucrează date cu caracter personal

pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul

Mai avem și Art. 7 din Legea 190/2018:

În vederea asigurării unui echilibru între dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, prelucrarea în scopuri jurnalistice sau în scopul exprimării academice, artistice sau literare poate fi efectuată, dacă aceasta priveşte date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoana vizată sau care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată, prin derogare


În înțelegerea mea, interesul public prevalează în fața interesului privat atunci cînd discutăm despre persoane publice.

A te adresa unui liceu/universitate pentru a afla în ce an și în ce specializare a dobîndit o persoană publică o anumită calificare academică nu ar trebui să întîmpine nici o barieră. La fel cum toate lucrările de absolvire (lucrări de licență, disertații sau teze de doctorat) ar trebui să fie publice.

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.