Audit SI=SUM(standarde ISACA,ITIL,COBIT,ISO27001,PMI/PRINCE2, Risk assessment,legislaţie, ….)

 

Motivul principal pentru care scriu despre subiecte ce par a ieşi din matca brută a auditului sistemelor informaţionale este unul simplu: nu se poate altfel. Pentru că nu poţi juca un astfel de rol dacă nu cunoşti înţelesul şi semnificaţia guvernării. Pentru că auditul sistemelor informaţionale nu este despre tehnologie. Este despre organizaţii şi guvernare.

Pentru că ne despart cîţiva zeci de ani de cei care au iniţiat şi dezvoltat acest domeniu. Pentru că cele scrise în literatura anglo-americană au în spate aceşti ani şi nu pot fi luate cu copy-paste şi implementate în România. Pentru că tehnologia reprezintă mai mult decât o colecţie de instrumente dintre care noi avem posibilitatea să îl selectăm pe cel care corespunde cel mai bine sarcinii pe care o avem de executat sau pe care îl vom folosi ca bază pentru dezvoltarea altor instrumente.

Cînd discutăm de audit nu cred că putem face abstracţie de aspectele psihologice ale tehnologiei în relaţie cu ea însăşi sau în relaţie cu societatea din care face parte: nu doar starea actuală a unei tehnologii este determinantă în ceea ce priveşte viitoarele noastre alegeri, ci aceasta influenţează răspunsul nostru intelectual şi emoţional la actualele probleme socio-tehnico-economice.

“Punctul de răscruce al societăţii post-industriale îl reprezintă faptul că informaţia şi cunoaşterea devin strategice şi transformă resursele societăţii, la fel cum capitalul şi munca au fost cândva strategice şi au transformat societatea industrială”  – Daniel Bell, “Thinking Ahead”, în  Harvard Business Review din 1979!!!!

A privi tehnologia informaţională ca pe o componentă distinctă a organizaţie şi a o analiza fără a ţine cont de relaţiile ce se stabilesc între aceasta şi restul organizaţiei reprezintă o greşeală fatală în cazul unui audit!

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.