IT accounting. Costuri şi cheltuieli (Ep. 3)

Trebuie să clarificăm un lucru de la bun început: dacă avem în vedere cheltuielile înregistrate în contabilitatea firmei atunci în calculaţia costului unui serviciu IT nu se vor putea include orice tip de cheltuieli.

Altfel spus, cheltuilelie incorporabile în costuri cuprind doar cheltuielile înregistrate în contabilitatea financire după natura lor. În timp ce cheltuielile de exploatare sînt incorporabile în costuri, cele excepţionale nu sînt incorporabile pentru că sînt independete de activitatea executată.

Insist cu o afirmaţie: atît ITIL cît şi COBIT menţionează că politica cu privire la calculaţia costurilor este apanajul managementului companiei. Documentele menţionate anterior nu impun nimic!

Aşa cum în cazul producţiei costurile directe sînt cele direct atribuibile unui produs, în cazul serviciilor IT costurile directe sînt cele ce pot fi atribuite în mod direct unui client (dacă se abordează un model de taxare pe client) sau serviciu (dacă se abordează un model de taxare pe serviciu oferit).

Costurile indirecte sînt cele ce nu pot fi individualizate pe client/serviciu.

Pentru activele tangile, după cum spun standardele contabile, costul include toate cheltuielile necesare acelui activ pentru a fi utilizat conform scopului său: preţul de achiziţie, pregătirea locaţiei, cheltuielile de livrare, cheltuielile cu instalarea, cheltuielile cu forţa de muncă etc (vezi IAS 16.15).

În categoria activelor intangibile (sau imobilizări necorporale mai corect spus…), tot standardele contabile (IAS38.24) dau următoare definiţie: “an identifiable nonmonetary asset without physical substance. An asset is a resource that is controlled by the enterprise as a result of past events and from which future economic benefits (inflows of cash or other assets) are expected. Intangible assets are initially measured at cost„.
Dacă nu se poate face distincţie între faza de cercetare a unui proiect intern şi faza de dezvoltare, cheltuielile vor fi luate în calcul ca şi cum au apărut doar în faza de cercetare. Aceste cheltuieli vor fi luate în calcul numai dacă poate fi măsurat costul în mod credibil (ex: urmarirea obtinerii de noi cunostinte, cautarea si evaluarea alternativelor produsului sau procesului, formularea si proiectarea unor alternative noi sau îmbunătăţite la produsele sau procesele existente în firmă).

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.