Adio intimitate (reacţie la cald)

 

Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale la achizitia cartelelor telefonice preplatite /Conectarea la internet in retelele Wi-Fi se va face numai dupa identificarea utilizatorilor.

Unul din argumentele cel mai des invocat a fost că aşa se vor putea elimina din actualele riscuri. Deşi am căutat, nu am identificat nici un studiu academic sau de alt fel care să arate cu cît s-au redus infracţiunile, actele criminale etc după adoptarea unei astfel de măsuri în alte ţări. Sau invers: neînregistrarea cartelelor SIM conduce la creşterea numărului infracţiunilor! De cînd subiectul a fost deschis, am căutat studii academice şi nu am găsit! Nici alte rapoarte oficiale.

La nivel mondial se estimează că ar fi 7 miliarde de subscrieri!

La nivelul OECD 9 din 24 de ţări aveau o astfel de cerinţă la nivelul anului 2005! De atunci unele au renunţat, studiul nu a mai fost actualizat. La această dată, există o mulţime de ţări în UE de unde îţi poţi achiziţiona o cartelă prepay. Iar variantele de plată sînt diverse: de la cash, la carduri cadou şi în curînd Bitcoin (n.b: conform IRS nu este monedă sau alt tip de cîştig financiar ci „asset”-bun şi se impozitează ca atare)

În cazul particular al României, nu am identificat nici un raport oficial cu privire la acest subiect.

Cred însă că vom asista la naşterea unei noi pieţe: piaţa neagră a SIM-urilor. Dacă se pot înfiinţa SRL-uri pe baza cărţilor de identitate ale unor necunoscuţi, de ce ar fi aşa greu de cumpărat SIM-uri? Avem disponibil, în zona publică, un sistem de verificare în timp real a identităţii unei persoane? Copia după CI este sfîntă în România! CNP-urile publice sînt mai multe decât moaştele la care ne închinăm.

Ce mă îngrijorează mai mult este gluma de Lege a protecţiei datelor cu caracter personal….

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.