Cerința din norma ASF 21/2014

Se împlinește curînd 1 an de cînd ASF a publicat Norma nr. 21/2014 privind activitatea de audit financiar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF.

După cum se precizează chiar la articolul 1, norma se aplică „auditorilor financiari care desfășoară activitate de audit financiar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.,respectiv stabilește condițiile de aprobare/avizare a auditorilor financiari, precum și cerințele de informare și raportare referitoare la auditul financiar al entităților menționate care activează în Sectorul instrumente și investiții financiare, Sectorul asigurări-reasigurări și în Sectorul sistemului de pensii private„.

În CAPITOLUL II Aprobarea/Avizarea auditorului financiar, SECȚIUNEA 1 Condiții pentru aprobarea/avizarea auditorului financiar apare următoarea prevedere:

Art. 7. — Auditorul financiar, persoană fizică sau juridică, este aprobat/avizat de către A.S.F. dacă îndeplinește cumulativ condițiile comune aplicabile la nivelul A.S.F., precum și condițiile specifice aplicabile la nivel sectorial datorate particularităților activității desfășurate de către entitățile prevăzute la art. 1 alin. (2), după cum urmează:

l) auditorul financiar persoană juridică să utilizeze serviciile unui expert în auditarea sistemelor informatice care deține certificarea CISA „Certified Information Systems Auditor”.

Constatăm că deși articolul se referă la auditorul financiar ca persoană fizică sau juridică, cerința de la punctul l) se aplică doar persoanelor juridice.

Mai constatăm în urma citirii acestei norme că, pe tot cuprinsul său,  nu se mai face nici o referire la obligațiile CISA.

Așa cum am mai afirmat, verbal sau în scris:

  • În România, între expertul în auditarea sistemelor informatice care deține certificarea CISA „Certified Information Systems Auditor” și expertul în auditarea foselor septice care deține certificare CSTA „Certified Septic Tank Auditor„ nu  există nici o diferență din punct de vedere juridic: ambii sînt membrii unui ONG.
  • Nefiind o profesie liberală, recunoscută de lege, nu va avea nici răspundere profesională.

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.