Complicații inutile și simplificarea complicatului

Cu riscul de a fi considerat ”Gică Contra”, cîrcoteală de acum va fi despre ”termometrizare”. Și cum subiectul din punct de vedere juridic a fost lămurit (legătura dintre temperatură și GDPR), mă aplec asupra…..rostului unui astfel de control.

Sîntem de acord că măsurarea temperaturii corpului unui angajat sau vizitator (fie el client, furnizor etc) este un ”control” (mai mult preventiv decît detectiv) în contextul pandemiei. Prin urmare ar trebui să corespundă unui obiectiv și să contribuie la reducerea unor riscuri. Acesta este momentul în care ajungem la ”complicații”.

Pandemia de o trăim de cîteva luni bune este un subiect….complicat. Va mai dura pînă cînd lumea științifică va oferi concluzii certe cu privire la subiect. Acum sîntem în etapa de ”culegere date – analiză” și deocamdată avem puține date certe, multe necunoscute și prea puține certitudini.

În Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 65 – World Health Organization, la pagina 2, se spune:

Check the body temperature of employees daily so that employees with fever don’t come to work.

Tot de la WHO mai avem un raport din luna martie (!) Getting your workplace ready for COVID-19 în care printre măsurile de prevenire se enumeră (Simple ways to prevent the spread of COVID -19 in your workplace):

Brief your employees, contractors and customers that if COVID -19 starts spreading in your community anyone with even a mild cough or low-grade fever (37.3 C or more) needs to stay at home. They should also stay home (or work from home) if they have had to take simple medications, such as paracetamol/acetaminophen, ibuprofen or aspirin, which may mask symptoms of infection

”Start spreading in your community” este ”transmiterea comunitară” de la noi.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea nr. 24/2020 ne scapă de grijile transmiterii comunitare și decretează, la un loc pentru toată lumea (așa înțeleg eu, deși inițial am considerat că angajații nu sînt vizați):

Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:

(…) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3ºC;

Se poate argumenta că măsurarea temperaturii oferă un indiciu cu privire la posibilitatea infectării. Aș considera valid acest argument dacă Hotărârea nr. 24/2020 ar indica, dincolo de interdicția accesului, cum se procedează cu persoanele a căror temperatură este mai mare de 37,3ºC.

Mă frămîntă în continuare aflarea răspunsului: la ce folosește măsurarea temperaturii în contextul enunțat de Hotărârea nr. 24/2020?

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.