Managementul riscurilor: evaluarea activelor

 

Indiferent ce se referenţiază (ISO 31000, COBIT, ITIL..) metodologia de evaluare a riscurilor adoptată de o organizaţie trebui să includă una din cele două metode de evaluare: calitativă sau cantitativă.

Evaluarea calitativă este cea mai simplă. Sînt de acord că ceva simplu este mai bun decît „nimic”. Cu toate acestea, evaluarea calitativă nu va produce rezultate comparabile în timp fără a fi influenţate de subiectivitatea evaluatorului.

Evaluarea cantitativă este mult mai dificilă. Pentru că se face apel la valoarea financiară a activelor în vederea cuntificării cît mai exactă a pierderilor. Lucrurile devin şi mai complicate în momentul în care realizăm că o ameninţare la adresa unui activ nu va avea impact financiar doar asupra acelui activ ci şi, indirect, asupra activelor cu care acesta intră în relaţie.

Formulele prezentate prin diferite lucrări (SLE, ARO, ALE tec) sînt dificil de aplicat în practica autohtonă.  Motivaţia este relativ simplă: neexistînd încă o cultură a managementului riscurilor, puţine sînt firmele ce au date actuariale (de cîte ori apare un risc într-un an?).

Totuşi, după cum spuneam, mai bine să ai ceva ce poate fi rafinat în timp decît să nu ai nimic.

Cum se calculează valoarea activelor? Dacă vrem să fim cît mai riguroşi consider că e bine să aruncăm un ochi la ce spune contabilitatea.

Activele corporale/tangibile sînt inregistrate în contabilitatea firmei la costul iniţial: toate costurile necesare pentru punerea în funcţiune a respectivului activ (altfel spus nu doar costul de achiziţie).

În cazul activelor necorporale/intangibile lucrurile devin ceva mai complicate. Dacă, de exemplu, în cadrul unui proiect nu se poate delimita exact faza de cercetare de faza de dezvoltare, cheltuielile vor fi tratate ca şi cum ar fi apărut toat eîn faza de cercetare.

Software-ul achiziţionat separat de hardware trebuie capitalizat. Sistemul de operare al unui calculator trebuie inclus în costurile aferente hardwareului.

În concluzie, atunci cînd se fac evaluări cantitative este bine să se stea de vorbă cu un contabil….

 

 

Mulţumesc.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.